Wednesday, September 7, 2011

masalah.kah. itu

selepas masalah pertama yang aku pernah tulis dekat sini.

aku rasa aku ade masalah ke-2.which is malas. in term of "second time" atau dalam bahasa mudah nya, "untuk yang kali kedua".contohnya bila baca buku.

kira,aku mungkin cepat bosan dengan benda yang aku dah tau. kalau baca buku, aku akan baca buku tu sekali je.jarang tuk kali ke-2 apatah lagi 3 dan seterusnya.

walaupun buku terhebat dan sebest ayat-ayat cinta tu pun, aku baca sekali je. kalau letak depan aku, dan suruh aku baca sekarang mesti aku taknak sebab rasa dah tau citer roughly sebab ingat-ingat lupa. #muda-muda dah lupa

oh. zaman sekolah je baca novel tingkatan 2-3 kali itu pun sebab exam. sebab kene kaji buku tu.kene tau pengajaran la.plot cerita la.gaya bahasa lah.kalau tak exam, buku tingkatan tu pun belum tentu baca. eh?

jadi kadang-kadang aku dilema, "perlu ke aku beli buku yang aku dah baca ? ". sebab bukan semua buku yang aku baca aku beli, pinjamlah, library lah.mane2 pelusuk la.sebab buku tu best, aku rasa nak miliki sangat.rasa rugi tak beli tp rasa lagi rugi kalau beli tapi tak baca.

so, dilema aku disebabkan oleh perangai aku yang malas nak baca buku kali ke-2.


ni bukan gambar aku waktu kecik.sebab aku bukan genius boleh baca newspaper kecik-kecik, apatah lagi hanya bergantung pada pampers, bukan mangkok tandas.



ada ubat ke untuk masalah ini? perlu jumpa dokter? dokter mana. sila comment.

6 comments:

- abdul hadi abdul muti - said...

buku iba ko bace? haha

aleen aiden said...

alin plak jenis membace bile terpakse je.kalau ckp psl bukulah.tp yg weirdnye bile bace blog org xbosan plak.heeee

[ faris ] said...

- abdul hadi abdul muti -

belom. beli pun belum. tp kn ak xpnh bce lgi, so, mesti ak nk bce.hehe

[ faris ] said...

aleen aiden

haha. betul2. skrg ni malas sket nk bce buku.belog rajen pulak :)

RinsyaRyc said...

--->Minat baca novel.. Bnyk gila novel aku. nak borrow? kihkihkih..

http://bulatmata.blogspot.com/
BulatMata

[ faris ] said...

RinsyaRyc

xde la minat sgt, klo rajen bce la.=)